Samenwerking

Essential Food is het tweede bedrijf die ik samen run met mijn compagnon Jo-Ann Martin. Wij verkopen prebiotische mixen op basis van essentiële suikers. Je lichaam kan deze suikers (glycanen) niet zelf aanmaken en heeft ze uit voeding nodig om goed te functioneren.

Wij werken met biologische ingrediënten en prebiotische vezels voor de darmbacteriën. Voeding zonder geraffineerde suikers, granen en zuivel. Voor meer informatie en bestellen van onze overheerlijke zeewier producten, brood en thee klik hier!

Vanaf 2023 werk ik met Stichting Kind en Voeding aan de missie om voorlichting te realiseren aan kinderen en (groot) ouders over orthomoleculaire voeding voor een optimale (darm)gezondheid. De gastlessen geef ik via workshops op kinderdag verblijven en basisscholen in Fryslân.

De stichting is ontstaan uit zorgen over het aanbod “gezonde” voedingsmiddelen in de supermarkt. Dit bevat teveel suiker, zout, vet, kleur-, geur- en smaakstoffen. Hierdoor hebben kinderen meer kans op toename van gewicht, vermoeidheid en hyperactiviteit. Uit onderzoek blijkt dat als kinderen overstappen op natuurlijke voeding, ze minder klachten hebben.

In 2020 begon ik in team Darmspecialist als voedingsspecialist al groeide ik snel door naar therapeut. We richten ons op de epigenetica met uitgebreide kennis van het spijsverteringssysteem. Onderzoekend, gedreven en onderwijzend met een sterke visie. Als darmspecialist begeleid ik cliënten naar een optimale gezondheid in het traject PDS, SIBO, Crohn en Colitis.

Ervaringsverhalen die wij 
trots met jou willen delen!
5/5

Eigenlijk was ik snel van mijn klachten af. Geen diarree meer en kon alles weer doen waar ik zin in had, ook fietsen. Ik had en heb nergens meer last van. Ik heb ongeveer een week of zes de behandeling ondergaan.

5/5

Elize zou het liefst zien dat het succes verhaal van Darmspecialist op iedere voorpagina van de krant komt te staan. Sinds haar 19e heeft ze de ziekte van Crohn. Altijd rekening houden: waar is het toilet? Ieder bezoekje buitenhuis schoon ondergoed en kleding mee. Ontzettend vaak naar de wc en steeds diarree. Ik kreeg angst voor medicatie en om eerlijk te zijn was ik de wanhoop écht nabij. Ik moest stoppen met een opleiding op mijn werk, die ik inmiddels heb hervat. Ik heb van geen seconde spijt. Biologisch eten is best duur, ik moet er een eind voor rijden. Ik ben zo blij dat ik het heb gedaan, na 4 dagen merkte ik al resultaat. Het heeft mij zoveel gebracht.

5/5

Ze woont in Lemmer en had al jaren te maken met diarree, altijd na het avondeten. Ik had veel jeuk over mijn hele lichaam, vooral op mijn hoofd. ‘S nachts moest ik er soms uit en onder de douche. Mijn huisarts deed wat onderzoekjes, daar kwam niets uit. Ik weet nu precies wat ik kan eten en wat niet. Geen brood meer, aardappels en melk. Ik ben een snoeperd, maar ik mocht ook geen suiker. We eten speciaal brood van de natuurwinkel. Natuurlijk duurde het even voordat ik echt resultaat merkte, maar dat ging best vlot.

5/5

Zeven jaar geleden kwam ik bij de huisarts met heftige buikpijn en darmklachten. Ik werd doorgestuurd, kreeg een endoscopie en vervolgens te horen dat ik Colitis had. De klachten waren chronisch, gingen nooit meer weg en moesten met medicijnen bestreden worden. Alleen reageerde ik daar slecht op en kreeg andere klachten. Anja ging verder denken én doen. Volgens mij heeft een darmziekte alles met eten te maken. Logisch toch? Ik ging bij de voedingsspecialist meteen advies vragen hoe te ontbijten, lunchen en avondeten. Daarna ben ik alles zelf gaan maken. Ik heb nu een redelijk streng voedingspatroon. Het zorgt ervoor dat ik pijnvrij ben, maar het is echt niet altijd even leuk. Ik ga graag uit eten. Daar heb ik een keer goed last van gehad. Bleek dat ik zoete aardappel niet kon verdragen. Soms mag ik intoleranties weer proberen, dan merk ik het vanzelf.

5/5

Ik hoopte bij de huisarts gehoord én geholpen te worden, een bloedonderzoek wees niets uit. ’We gaan door tot de oorzaak van je klachten achterhaald is.’ Die zin sprak mij zeer aan. In het gesprek vond ik het alleen al prettig dat er begrip was voor mijn frustratie. Ik had in mijn lichaam een parasiet, een bacterie die schimmel veroorzaakte en een flink aantal intoleranties. Direct kreeg ik suppletie. Daarnaast moest ik zoveel mogelijk stoppen met suiker. Zoet bleek niet goed voor mij, terwijl ik een echte zoetekauw ben. Die switch was behoorlijk pittig, ik kreeg afkickverschijnselen. Eigenlijk was ik nog nooit in mijn leven serieus bezig geweest met voeding. Na een half jaar behandeling wilde ik een nieuwe check met bloed- en ontlasting onderzoek. Ik wilde weten wat het mij had opgeleverd. De parasiet was uit mijn lichaam en de schimmel was weg. De intoleranties zijn er nog zoals zetmeel, haver, gerst en lactose. Dit blijven aandachtspunten, maar mijn klachten zijn grotendeels weg en ik heb veel meer energie.

5/5

Ik had al lange tijd darmklachten en was vaak heel moe. Ondertussen slikte ik zware medicatie. Ik ben alleenstaand moeder van twee kleine kinderen en je leert je leven ermee leiden. Ik had overal eczeem, allerlei klachten en kon niet goed functioneren. Een aantal klachten nam direct af. Daardoor raakte ik nog gemotiveerder. Als je ziet en merkt dat iets werkt, dan helpt dat toch nog meer? Het is nog steeds een hele opgave, ik wilde zo graag beter worden. Daarom wilde ik alles geven. In mijn geval betekende dat geen zuivel meer uit de supermarkt. Nu eet ik kokosyoghurt, bak in kokosolie en let ik op E-nummers. Het is veel voorbereiden. Ik heb gemerkt dat het alleen gaat werken als je er zelf heel veel energie in stopt. Mijn klachten werden steeds minder, de gesprekken korter. Ik ben blij dat ik het gedaan heb, ondanks dat het niet goedkoop was. Ik ben juist heel enthousiast en overtuigd. Daarom volg ik binnenkort de opleiding tot orthomoleculair therapeut.

Als voedingscoach gaf ik in 2020 sporters adviezen in een Food Plan. De klanten die meer hulp willen bij het zoeken naar de oorzaak van hun darmklachten kunnen bij mij terecht voor laboratorium onderzoek.

Bij RP heb ik de opleiding Darmtherapie behaald in 2019. Dit is het laboratorium waar feces-, bloed-, urine- en speekselanalyses worden uitgevoerd. Hiermee kunnen de oorzaken van klachten worden opgespoord. Denk aan het Prikkelbare Darm Syndroom, voedingsintoleranties, hormonale disbalans, chronische vermoeidheid, pijnklachten en concentratiestoornissen. 

Sinds 2019 werk ik bij Feel your Center. Jolanda werkt met resonantie therapie, klankschaal massage, sound- en trance healing. De therapie is een natuurlijke behandeling vanuit de Ayurveda waarbij trillingen de blokkades oplossen en de levensenergie (qi) laten stromen.

In 2019 heb ik bij Bespeak het lesmateriaal herzien van Beauty Level voor de MBO opleiding tot schoonheidsspecialist. Ik schreef een script over de stofwisseling en liet deze filmen in 6 scènes voor de masterclass. Vanuit mijn expertise leg ik de spijsvertering uit en de weg die voedingsstoffen afleggen van mond tot kont. Onderwerpen zijn de enzymen, resorptie (darmvlokkenwerking) en het microbioom (darmbacteriën). Jarenlang wordt de masterclass Beauty Level gebruikt in het online lesmateriaal. De schoonheidsspecialisten inspireren in hun carrière is een mooie ervaring!