Samenwerkingen
In 2019 heb ik het lesmateriaal Beauty Level herzien voor de MBO opleiding schoonheidsspecialist. Ik schreef een script over de stofwisseling en speelde in 6 masterclass scènes. Vanuit mijn expertise leg ik de spijsvertering uit zoals: de weg die voedingsstoffen afleggen van mond tot kont, enzymen, darmvlokkenwerking (resorptie) en het microbioom (darmbacteriën). Jarenlang wordt de masterclass Beauty Level gebruikt als online lesmateriaal. De studenten inspireren in hun carrière is voor mij een onvergetelijke ervaring!
Essential Food is het tweede bedrijf die ik samen run met mijn compagnon Jo-Ann Martin. Wij verkopen prebiotische mixen op basis van essentiële suikers. Je lichaam kan deze suikers (glycanen) niet zelf aanmaken en heeft ze uit voeding nodig om goed te functioneren. Wij werken met biologische ingrediënten en prebiotische vezels voor de darmbacteriën. Voeding zonder geraffineerde suikers, granen en zuivel. Voor meer informatie en bestellen van onze overheerlijke zeewier producten, brood en thee klik hier!
Stichting Kind & Voeding
Vanaf 2023 werk ik aan de missie om voorlichting te realiseren aan kinderen over orthomoleculaire voeding voor een optimale (darm)gezondheid. De gastlessen geef ik via workshops op kinderdagverblijven en basisscholen in Fryslân. De stichting is ontstaan uit zorgen over het aanbod “gezonde” voedingsmiddelen in de supermarkt. Dit bevat teveel suiker, zout, vet, kleur-, geur- en smaakstoffen. Hierdoor hebben kinderen meer kans op toename van gewicht, vermoeidheid en hyperactiviteit. Uit onderzoek blijkt dat als kinderen overstappen op natuurlijke voeding, ze minder klachten hebben.
Darmspecialist
In 2020 begon ik als voedingsspecialist, maar ik groeide snel door naar therapeut. Ons team richt zich op de epigenetica met uitgebreide kennis van de spijsvertering: onderzoekend, gedreven en onderwijzend met een sterke visie. Als darmtherapeut begeleid ik cliënten naar een optimale gezondheid in het traject PDS, SIBO, Crohn en Colitis.
Trots willen wij met jou
onze ervaringsverhalen delen
Michael werd op zijn 19e gediagnosticeerd met Crohn. Hij kreeg medicijnen en moest ermee leren leven. En dat hielp hem zijn ziekte onder controle te houden. “Ik snap de medische wereld en het systeem erachter. Een internist is geleerd om pijn te bestrijden met medicatie. Ik geloof niet in dat systeem, ik begrijp het wel. Ik wilde niet voor de rest van mijn leven medicijnen slikken. Met een eigen protocol van voeding en supplementen had ik tien jaar geen last. Vorig jaar kwam ik tot de conclusie dat mijn protocol niet meer werkte en ik op zoek moest naar een andere oplossing.”
Darmspecialist sprak mij aan vanwege de lange termijn oplossing. Hoewel ik proactief ben, ervaring heb met darmproblemen en experimenteer met voeding, had ik de oplossing niet. Na laboratorium onderzoek bleek dat ik een darmparasiet had en pathogene bacteriën in mijn darmen actief waren. Ook bleek dat ik amandelen, hazelnoten, broccoli en bloemkool juist niet moet eten. Al vlot merkte Michael verbetering. Het traject startte in september 2022 en duurde een half jaar. Ik ben er veel wijzer van geworden en vind het een succesverhaal. Dat komt omdat de behandeling mij vrij gemakkelijk afging omdat ik er volledig achterstond. De Spijkenissenaar kijkt tevreden terug en blikt positief vooruit. Ik heb nu nergens last van en kan altijd weer contact zoeken. Tegelijkertijd is zo’n behandeling duur, terwijl het de oorzaak wegneemt van de darmklachten. Dan zou je toch denken dat de verzekering het juist wel vergoedt?”
Vanaf mijn 14e obstipatie, dat straalde uit naar mijn rug (hernia). Allemaal veroorzaakt omdat mijn darmen pijn deden. Het kon zo niet langer. Na een bloed- en ontlasting onderzoek had ik een ei- en lactose intolerantie. Ik kreeg veel supplementen. Het ging meteen goed, mijn klachten namen best snel af. Mijn buikpijn werd minder, energie nam toe en naar de wc gaan werd normaal. Daar kon ik zelfs blij van worden! Wat ik fijn vond was dat ik bij klachten altijd contact kon opnemen met mijn darmspecialist Marinde. Op een gegeven moment had ik behoorlijk bloed in mijn ontlasting. Toen kreeg ik meer omega 3 voorgeschreven, de klachten verdwenen snel. Ik kijk tevreden terug op het traject van ruim een half jaar. Mijn darm is rustiger en mijn lichaam hersteld. Al met al ben ik heel blij dat ik dit heb gedaan. Het is niet goedkoop en wordt niet vergoed door de verzekeraars. Dat vind ik onbegrijpelijk, omdat écht zoveel mensen met darmklachten er baat bij kunnen hebben.
Eigenlijk was ik snel van mijn klachten af. Geen diarree meer en kon alles weer doen waar ik zin in had, ook fietsen. Ik had en heb nergens meer last van. Ik heb ongeveer een week of zes de behandeling ondergaan.
Elize zou het liefst zien dat het succes verhaal van Darmspecialist op iedere voorpagina van de krant komt te staan. Sinds haar 19e heeft ze de ziekte van Crohn. Altijd rekening houden: Waar is het toilet? Ieder bezoekje buitenhuis schone kleding en ondergoed mee. Ontzettend vaak naar de wc met diarree. Ik kreeg angst voor medicatie en om eerlijk te zijn was ik de wanhoop écht nabij. Ik moest stoppen met een opleiding, die ik inmiddels heb hervat. Ik heb van geen seconde spijt. Biologisch eten is best duur, ik moet er een eind voor rijden. Ik ben zo blij dat ik het heb gedaan, na 4 dagen merkte ik al resultaat. Het heeft mij zoveel gebracht.
Ze woont in Lemmer en had al jaren te maken met diarree, altijd na het avondeten. Ik had veel jeuk over mijn hele lichaam, vooral op mijn hoofd. ‘S nachts moest ik er soms uit en onder de douche. Mijn huisarts deed wat onderzoekjes, daar kwam niets uit. Ik weet nu precies wat ik kan eten en wat niet. Geen brood meer, aardappels en melk. Ik ben een snoeperd, maar ik mocht ook geen suiker. We eten nu speciaal brood van de natuurwinkel. Natuurlijk duurde het even voordat ik echt resultaat merkte, al ging dat best vlot.
Zeven jaar geleden kwam ik bij de huisarts met heftige buikpijn en darmklachten. Ik werd doorgestuurd, kreeg een endoscopie en vervolgens te horen dat ik Colitis had. De klachten waren chronisch, gingen nooit meer weg en moesten met medicijnen bestreden worden. Daar reageerde ik slecht op en kreeg andere klachten. Anja ging verder denken én doen. Volgens mij heeft een darmziekte alles met eten te maken. Logisch toch? Bij de voedingsspecialist vroeg ik advies hoe te ontbijten, lunchen en avondeten. Daarna ben ik alles zelf gaan maken. Ik heb nu een redelijk streng voedingspatroon. Het zorgt ervoor dat ik pijnvrij ben, het is echt niet altijd even leuk. Ik ga graag uit eten. Daar heb ik een keer goed last van gehad omdat ik zoete aardappel niet kon verdragen. Soms probeer ik intoleranties weer, dan merk ik het vanzelf
Ik hoopte bij de huisarts gehoord én geholpen te worden, een bloedonderzoek wees niets uit. We gaan door tot de oorzaak van je klachten achterhaald is. Die zin sprak mij zeer aan. In het gesprek vond ik het alleen al prettig dat er begrip was voor mijn frustratie. Ik had in mijn lichaam een parasiet, een bacterie die schimmel veroorzaakte en een flink aantal intoleranties. Direct kreeg ik suppletie. Daarnaast moest ik zoveel mogelijk stoppen met suiker. Zoet is niet goed voor mij, terwijl ik echt een zoetekauw ben. Die switch was behoorlijk pittig, ik kreeg afkickverschijnselen. Eigenlijk was ik nog nooit in mijn leven serieus bezig geweest met voeding. Na een half jaar behandeling wilde ik een nieuwe check met bloed- en ontlasting onderzoek. Ik wilde weten wat het mij had opgeleverd. De parasiet en schimmel waren uit mijn lichaam. De intoleranties zijn blijvende aandachtspunten: zetmeel, haver, gerst en lactose. Mijn klachten zijn grotendeels weg en ik heb meer energie.
Ik had al lange tijd darmklachten en was vaak heel moe. Ondertussen slikte ik zware medicatie. Ik ben alleenstaand moeder van twee kleine kinderen en je leert je leven ermee leiden. Ik had overal eczeem, allerlei klachten en kon niet goed functioneren. Een aantal klachten nam direct af. Daardoor raakte ik gemotiveerder. Als je ziet en merkt dat iets werkt, helpt dat toch nog meer? Het is nog steeds een hele opgave, ik wilde zo graag beter worden. Daarom wilde ik alles geven. In mijn geval betekende dat geen zuivel uit de supermarkt. Nu eet ik kokosyoghurt, bak in kokosolie en let ik op E-nummers. Het is veel voorbereiden. Ik heb gemerkt dat het alleen gaat werken als je er zelf heel veel energie in stopt. Mijn klachten werden steeds minder, de gesprekken korter. Ik ben blij dat ik het gedaan heb, ondanks dat het niet goedkoop was. Ik ben juist heel enthousiast en overtuigd. Daarom volg ik binnenkort de opleiding tot orthomoleculair therapeut.
BioVis is een Duits laboratorium waarmee ik sinds 2020 samenwerk voor ontlasting diagnostiek, voedselintoleranties of immuundeficiënties. Voor ons staat de mens centraal. Dit betekent dat het niet om de laboratoriumdiagnostiek op zich gaat, maar om de patiënt. BioVis biedt in de fecesdiagnostiek een complete microbioomanalyse, die gebaseerd is op sequencing van geïsoleerd bacterieel DNA. Het onderzoek wordt gedaan naar de bacteriële diversiteit in de darm, die bescherming biedt tegen endogene infecties en enterotypes.
RP is het laboratorium die feces-, bloed-, urine- en speekselanalyses uitvoert. Hiermee kun je de oorzaken van klachten opsporen. Denk aan het Prikkelbare Darm Syndroom, voedingsintoleranties, hormonale disbalans, chronische vermoeidheid, pijnklachten en concentratiestoornissen.