Recepten

PREBIOTISCHE POMPOEN SOEP

Janco, Sandra en Thijs zijn met de streekboer een familie/community gestart. Deze community haalt voedsel voor de hele familie rechtstreeks bij lokale boeren. Wij kopen al twee jaar wekelijks producten bij deStreekboer. Ze verzamelen allerlei producten: verrassende groenten, vlees, vis, zuivel, eieren en brood. Altijd vers en uit het seizoen, soms biologisch.

Door lid te worden is de Streekboer verzekerd van vaste inkomsten. Het helden lidmaatschap zorgt ervoor dat de €2 die jij betaalt voor een liter melk, kippenpoot of een pond paling, rechtstreeks naar de boer gaat. Met het lidmaatschap: Actieve held zijn wij voordeliger uit met 10% korting. Een eerlijke prijs voor verse producten + een transparant voedselsysteem = goed boeren! 

Het gerecht moet bestaan uit minimaal 50% lokale producten. Ik kreeg bericht dat mijn Prebiotische Pompoen Soep heeft gewonnen, trots deel ik deze met jullie!

WAT IS JOUW FAVORIETE RECEPT?

In een handomdraai heb ik deze prebiotische zoete soep gemaakt, zodat je darmbacteriën een zuipsoepfeest kunnen maken in je buik (zonder alcohol) ?

Bereiding

  • Zet een grote pan op met 500 ml bouillon (of water) en breng de gewassen grofgehakte aardappels, wortels en pompoen (MET schil zonder pitjes) aan de kook.
  • Na 15 minuten op laag vuur pruttelen check of alles zacht is.
  • Zoja, staafmixer het geheel tot een gladde homogene soep.
  • Snijd rode uienringen en voeg toe.
  • (Wil je een vullende dikkere soep? Dan kun je 2 aardappels, 2 wortels en 1/4e deel pompoen kleingesneden toevoegen. Dit hoeft maar 10 minuten op zacht vuur mee te garen.)
  • Voeg geraspte/gesneden knoflook en gember toe.
  • Strooi naar smaak 2 theelepels Keltisch zeezout/1 theelepel miso/Streekboerjus.
  • Vergeet de Roomboter/Ghee/Kokosolie niet, anders kun je alle voedingsstoffen niet opnemen en transporteren in je darmflora!

Ingrediënten 

  • Zelfgetrokken bottenbouillon van grasgevoerde bio runderen (of water en bio bouillonblokje)
  • 6 Paarse truffelaardappels – Natuurtuin ’t Hummelhûs
  • 2 Bataat (bio) – ’t Hummelhûs
  • 3 Regenboogwortel (bio) – ’t Hummelhûs
  • 1 kilo Pompoen ‘Futsu Black’ (bio) – Tuinen van de Weldadigheid
  • 3 Rode ui (bio) – ’t Hummelhûs
  • 3 teen Knoflook – ’t Hummelhûs
  • 2 teen Gember (bio) – Jumbo
  • 2 theelepels Keltisch zeezout (Swanneblom) en/of 1 theelepel Miso pasta (bio) – Ekoplaza
  • Streekboerjus naar smaak
  • 100 gram Roomboter/Ghee/Kokosolie

Gezondheidswinst

Groenten in deze soepersoep zitten boordevol vezels. Prebiotisch betekend voedingsvezels (eten) voor de bacteriestammen in de dikke darm, zodat de bacteriën kunnen vermenigvuldigen. De diversiteit in bacteriekolonies zorgt voor een gezonde darmflora.

Homemade bouillon bevat vitaminen, mineralen, eiwitten, gelatine, collageen, immuunstimulerende stoffen en gezonde vetten die je weerstand ondersteunen.  Het aminozuurprofiel bevat hoge concentraties aan glycine, lysine, proline en glutamine. Google them!

Het voordeel van het eten van ongeschilde groenten is dat schillen veel tijd kost onoplosbare vezels en voedingsstoffen bevatten die de stoelgang bevorderen. Het verminderd de cholesterolopname en geeft een langer verzadigd gevoel ideaal voor een gezond gewicht.

Voedende groet,

Marinde Zwarthoed
Orthomoleculair voedingsadviseur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.